Psychotraumanet : informatieportal over ingrijpende gebeurtenissen

Psychotraumanet is de toegangspoort naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. U vindt er (wetenschappelijke) artikelen, interviews, film- en geluidsfragmenten en nieuws uit de media. De informatie op Psychotraumanet is ingedeeld in tien thema’s: Tweede Wereldoorlog, veerkracht & organisatie, rampen & crises, agressiehantering, screening & diagnostiek, evidence based behandelen, complex trauma, kind & gezin, trauma & diversiteit en humanitarian emergencies...

Ongeschreven regels die ertoe doen : Over vrijwilligers als steppingstone

‘Ongeschreven regels die ertoe doen’, geschreven door maatschappelijk werker Bouke Kuurstra, gaat over Tilburgse Somaliërs en Eritreeërs die als vrijwilliger een ‘steppingstone’ zijn voor anderen. Kuurstra beschrijft de ervaringen van vrijwilligers van de ondersteuningsprojecten ‘Klokken gelijkzetten’ en ‘Asmara’, van MST|Mensen in Beeld Houden een stedelijk centrum voor maatschappelijke dienstverlening in Tilburg. Welke rollen hebben steppingstone vrijwilligers en welke rollen kunnen ze aannemen in een sociale context?

Psychotherapie bij ouderen : heeft dat zin?

Het idee dat bij ouderen psychotherapie minder zin zou hebben is wijdverbreid. Ouderen hebben een veel kleinere kans om in psychotherapie te komen dan jongere volwassenen. De belangrijkste barrière is leeftijdsdiscriminatie van ouderen oftewel ‘ageism’, zowel bij zorgverleners als bij ouderen zelf. Dit artikel biedt een overzicht van de huidige wetenschappelijk evidentie voor de effectiviteit van psychotherapie bij ouderen. De algemene trend is dat psychotherapie vergelijkbare effecten laat zien bij ouderen vergeleken met cohorten jongere patiënten.

Levenseindezorg en ggz : naar meer conceptuele helderheid

Achtergrond: Zorg aan het levenseinde voor personen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid stelt de zorg voor belangrijke uitdagingen. Voorbeelden zijn bijzondere aandacht rond beslissingsbekwaamheid; pijnmedicatie; en omgaan met (zelf)stigma en storend gedrag. De diversiteit in psychiatrische problematiek en klinische setting waarin levenseindezorg en ggz samenkomen, is groot. Ook in wetenschappelijk onderzoek is er groeiende interesse in het domein.

 

Eigen verhaal, eigen kracht : Behandeling voor de Indische naoorlogse generaties

Oorlog, geweld en (gedwongen) migratie kunnen door meerdere generaties heen voelbaar blijven. Steeds beter begrijpen wij wat deze thema’s met individuen, families en samenlevingen doen. ARQ Centrum’45 heeft sinds de jaren ’80 gespecialiseerde psychologische zorg voor mensen van deze naoorlogse generatie.

Column : Een van mijn zwaarste gesprekken

Het overkwam me in De Vonk, begin jaren 2000, de behandellocatie van Centrum’45 voor vluchtelingen en asielzoekers in Noordwijkerhout. Ik werkte er als therapeut. Vluchtelingen: een complexe doelgroep, bestaande uit mensen met littekens, met meervoudige klachten, taalbarrières die de communicatie bemoeilijken, onzekerheden rond de verblijfsvergunning of werk, rond wonen en toekomstmogelijkheden. Op een ochtend zou ik voor een intakegesprek een jongeman ontvangen die afkomstig was uit Bosnië-Herzegovina.

De ggz-behandelaar in het Wilde Westen van de Natural Language Processing Tools : De mogelijkheden en risico’s van het gebruik van AI in de spreekkamer

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft binnen korte tijd grote sprongen vooruit gemaakt, zowel in mogelijkheden en toepassingen als in acceptatie en gebruik. Voor de EU was dat aanleiding om regelgeving op te stellen: de Artificiële Intelligentie (AI) Verordening. In de gezondheidszorg lijkt het in het bijzonder van belang om rekening te houden met de mogelijkheden maar ook risico’s die het gebruik van AI mee kan brengen voor de fundamentele (grond)rechten van patiënten. Patiënten behoren immers tot een kwetsbare groep burgers. 

 

Overheidshandelen tijdens en na crises : Vier aandachtspunten voor goed overheidshandelen rond crisissituaties. Kennisnotitie

Welke gevolgen heeft overheidshandelen tijdens en na crises op het vertrouwen van burgers in de overheid? Het doel van deze kennisnotitie is om inzicht te geven in deze vraag. We identificeren vier sleutelfactoren van overheidshandelen die invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen en hun vertrouwen in de overheid tijdens en na crises. 

 

Een interview met klinisch psycholoog en psychotherapeut Anton Hafkenscheid over de naoorlogse generatie

Er heerst een serene sfeer in de woonkamer van het karakteristieke huis in Zwolle. Muziek uit de zeventiende eeuw, in een modern jasje, klinkt uit de speakers. ‘Dit is  L’Arpeggiata, ken je dat? Ik vind dat heerlijk. Oud en nieuw komen daarin samen.’ Kleine kans dat ik dat kende. Goed klonk het wel. Anton Hafkenscheid werkt al bijna 40 jaar als klinisch psycholoog en psychotherapeut bij het Sinai Centrum, een landelijk expertisecentrum voor trauma gerelateerde klachten en PTSS.

EMDR bij een waanstoornis en stoornis in het gebruik van een middel : geïntegreerd behandelen

Onlangs werd een patiënt aangemeld met vermoedens van persoonlijkheidsproblematiek en een stoornis in het gebruik van cannabis. Na onderzoek bleek er ook sprake van een waanstoornis, agressieregulatieproblematiek en een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Na het inzetten van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij middelengebruik, de module Held Zonder Geweld en eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) werd de behandeling afgerond. Geïntegreerd behandelen bij deze patiënt bleek voor de PTSS-klachten, de agressieregulatieproblematiek en het middelengebruik succesvol te zijn.

Pagina's