Psychotraumanet : informatieportal over ingrijpende gebeurtenissen

Psychotraumanet is de toegangspoort naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. U vindt er (wetenschappelijke) artikelen, interviews, film- en geluidsfragmenten en nieuws uit de media. De informatie op Psychotraumanet is ingedeeld in tien thema’s: Tweede Wereldoorlog, veerkracht & organisatie, rampen & crises, agressiehantering, screening & diagnostiek, evidence based behandelen, complex trauma, kind & gezin, trauma & diversiteit en humanitarian emergencies...

Herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

De herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis (PTSS) die deze week is gepubliceerd, biedt een actuele, multidisciplinaire leidraad voor diagnostiek en behandeling van PTSS bij volwassenen.

 

AI en psychiatrische wetenschappelijke literatuur: kans of uitdaging

De laatste jaren heeft artificiële intelligentie (AI) een opvallende opmars gemaakt in allerlei aspecten van de maatschappij. Ook binnen de wetenschap zien we steeds meer inzet van AI-technologieën: van het analyseren van grote datasets tot het ondersteunen bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. Dit redactioneel is gericht op de rol van AI bij het schrijven van wetenschappelijke artikelen en, waarom niet, redactionelen in de psychiatrie. Moeten we redactieleden blijven aanspreken om bevlogen redactionelen te schrijven of kunnen we dit beter overlaten aan AI?

 

 

Trauma- en persoonlijkheidsgerichte behandeling bij PTSS en comorbide cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

Achtergrond Er bestaat een hoge mate van comorbiditeit van de posttraumatische stressstoornis (PTSS) met de vermijdende, afhankelijke en dwangmatige (cluster C-)persoonlijkheidsstoornissen. Het is onbekend of de toevoeging van behandeling voor de persoonlijkheidsstoornis aan traumagerichte therapie leidt tot betere behandeluitkomsten.

GGZ Standaarden : Vaktherapie

Deze zorgstandaard gaat over vaktherapie in de ggz. Vaktherapie in de ggz is een behandeling voor mensen met psychische en psychosociale klachten. Het werkt via 'doen en ervaren'. Er zijn 7 vaktherapeutische beroepen (disciplines), elk met een eigen deskundigheid: beeldende therapie, dans- en bewegingstherapie, dramatherapie, muziektherapie, speltherapie, psychomotorische therapie en psychomotorische kindertherapie.

Een verkennende studie naar dodelijk en niet-dodelijk eergerelateerd geweld

In de literatuurverkenning werd vooral gekeken naar wat bekend is over de rol van factoren op micro-, meso- en macroniveau, waaronder de achtergrond van slachtoffers en daders, de situatie van het geweld, en de sociale omgeving. De expertmeeting had vooral als doel om nader duiding te geven aan de resultaten en nader inzichte­lijk te maken wat we kunnen leren van de inzichten van experts ten aanzien van de aanpak van dodelijk en niet-dodelijk eergerelateerd geweld in Nederland.

Digitale zorg in de ggz vanuit cliëntperspectief

'Cliënten in de ggz waarderen het gebruik van digitale zorg vooral als aanvulling op de behandeling. Dit blijkt uit onderzoek door MIND en het programma Vliegwiel van Patiëntenfederatie Nederland naar ervaringen en voorkeuren van mensen met psychische klachten wat betreft digitale zorg. De bevindingen onderstrepen het belang van maatwerk: digitale zorg kan helpen bij herstel, mits het goed wordt afgestemd op de behoeften en wensen van de cliënt'.

Werken met complex trauma : kinderpsychotherapie gericht op ontwikkelingsherstel en het bevorderen van gehechtheidsrelaties

Complex relationeel trauma vergroot het risico op moeilijkheden in de ontwikkeling van regulatie, zelfbeeld, narratieve vaardigheden en relaties. Het concept <i>complex trauma</i> wordt actueel aangewend om de impact aan te duiden van het jarenlange opgroeien in zeer onveilige, onvoorspelbare relaties met zorgfiguren, in bepaalde gevallen gepaard met verwaarlozing en misbruik en mogelijks gevolgd door tijdelijke onder-brekingen of zelfs het definitieve verbreken van de relatie tot de primaire gehechtheidsfiguren.

Herinneringspijn : de WO2-erfgoedsector en het Israëlisch-Palestijns conflict

Hoe ga je als WO2-instelling om met actuele spanningen, zonder de herinnering aan het verleden uit het oog te verliezen? In dit artikel doet Monique Brinks verslag van een paneldiscussie op de WO2Netwerkdag, met bij dragen van Dirk Staat, Jaïr Stranders an Anke van der Laan. 

Onderwijs in tijden van conflict : Bjorn Wansink over platform TerInfo

Hoe bespreek je oorlog, discriminatie en actuele conflicten in de klas? Laura Dekker spreekt met Bjorn Wansing over hoe leraren met het project TerInfo worden geholpen om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. 

Pagina's