Herdenken van Namen en Nummers in Amsterdam : Op 4 mei was er een tijdelijk monument voor de Jodenvervolging in de Oosterparkbuurt

Het prachtige Kastanjeplein in de Oosterparkbuurt van Amsterdam is op 4 mei omgebouwd tot een rituele herdenkingsplek. De veertien enorme kastanjebomen op het plein hangen vol met slingers, gemaakt van proppen oud papier. Elke prop symboliseert een verhaal dat nooit werd verteld, een leven dat vanuit de onzichtbaarheid vandaag in het licht wordt gebracht. 2800 Joden werden vanuit deze buurt weggevoerd naar concentratiekampen en overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.  

Kunstenares Ida van der Lee ontwierp een ritueel om deze mensen symbolisch thuis te brengen. Van ‘s morgens elf uur tot aan het einde van de middag kan iedereen die dat wil deelnemen aan het herdenkingsritueel. In een monumentaal opgesteld namen-archief liggen lijsten van de Joodse slachtoffers. Eerste, Tweede en Derde Oosterparkstraat, Vrolikstraat, Eikenplein; Voor elke straat in de Oosterparkbuurt is een lijst. Ik kies Leendert Roodenburg, uit de Vrolikstraat. Voor hem maak ik op Amsterdams stadshout een naambordje. Met dit bordje loop ik langs een getekende spoorrails over de rand van het plein. Ik denk me in hoe hij deze laatste reis van zijn leven, misschien ook wel per trein, alleen moet hebben afgelegd. Voelde hij angst? Kon hij rust vinden bij zijn God? Zou één van de brieven, die langs het spoor liggen, door hem geschreven zijn? Ik kom uit bij het stratenmonument in het midden van het plein. In dit stratenmonument zoek ik de Vrolikstraat op en leg het bordje neer. Na het luiden van een bel spreek ik hardop de woorden uit: “Ik herdenk Leendert Roodenburg”. Een kort moment van stilte volgt. Het naambordje van Leendert Roodenburg ligt nu weer daar waar hij woonde, daar waar hij thuis was.  

Reference: 
Bertine Verloop | 2017
Amsterdam : Nationaal Comité 4 en 5 mei
https://www.4en5mei.nl/onderzoek/rituelen/herdenkingen/namen-en-nummers