Psychotraumanet : informatieportal over ingrijpende gebeurtenissen

Psychotraumanet is de toegangspoort naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. U vindt er (wetenschappelijke) artikelen, interviews, film- en geluidsfragmenten en nieuws uit de media. De informatie op Psychotraumanet is ingedeeld in tien thema’s: Tweede Wereldoorlog, veerkracht & organisatie, rampen & crises, agressiehantering, screening & diagnostiek, evidence based behandelen, complex trauma, kind & gezin, trauma & diversiteit en humanitarian emergencies...

Digitale zorg in de ggz vanuit cliëntperspectief

'Cliënten in de ggz waarderen het gebruik van digitale zorg vooral als aanvulling op de behandeling. Dit blijkt uit onderzoek door MIND en het programma Vliegwiel van Patiëntenfederatie Nederland naar ervaringen en voorkeuren van mensen met psychische klachten wat betreft digitale zorg. De bevindingen onderstrepen het belang van maatwerk: digitale zorg kan helpen bij herstel, mits het goed wordt afgestemd op de behoeften en wensen van de cliënt'.

Werken met complex trauma : kinderpsychotherapie gericht op ontwikkelingsherstel en het bevorderen van gehechtheidsrelaties

Complex relationeel trauma vergroot het risico op moeilijkheden in de ontwikkeling van regulatie, zelfbeeld, narratieve vaardigheden en relaties. Het concept <i>complex trauma</i> wordt actueel aangewend om de impact aan te duiden van het jarenlange opgroeien in zeer onveilige, onvoorspelbare relaties met zorgfiguren, in bepaalde gevallen gepaard met verwaarlozing en misbruik en mogelijks gevolgd door tijdelijke onder-brekingen of zelfs het definitieve verbreken van de relatie tot de primaire gehechtheidsfiguren.

Herinneringspijn : de WO2-erfgoedsector en het Israëlisch-Palestijns conflict

Hoe ga je als WO2-instelling om met actuele spanningen, zonder de herinnering aan het verleden uit het oog te verliezen? in dit artikel doet Monique Brinks verslag van een paneldiscussie op de WO2Netwerkdag, met bij dragen van Dirk Staat, Jaïr Stranders an Anke van der Laan. 

Onderwijs in tijden van conflict : Bjorn Wansink over platform TerInfo

Hoe bespreek je oorlog, discriminatie en actuele conflicten in de klas? Laura Dekker spreekt met Bjorn Wansing over hoe leraren met het project TerInfo worden geholpen om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. 

“Als publieke instelling kun je niet de moral high ground nemen”

Hoe gaan musea en onderwijsinstellingen in ons omringende landen om met het Israëlisch-Palestijns conflict in het kader van Holocausteducatie? Nienke van Levering spreekt medewerkers van het Haus der Wannsee-Konferenz, UCL Centre for Holocaust Education en kazerne Dossin. 

De afbrokkelende steun voor het ICC : internationaal strafrecht in crisis

Het Internationaal Strafhof staat onder druk van buiten én binnen Europa, precies op het moment dat het recht hard nodig is. Iva Vukušić onderzoekt in het artikel de crisis waarin het ICC verkeert - en wat er op het spel staat. 

Vertaling door Jacky-Zoë Dado

Een pleidooi voor het begrip genocide

Het begrip genocide staat onder druk. In de Jaarlezing Holocaust- en Genocidestudies 2024 bepleitte Martin Shaw waarom het juist nu essentieel is om dit concept te behouden en van nieuwe duiding te voorzien. 

 

Vertaling door Jacky-Zoë Dado

“De beelden roepen het collectieve trauma van de Palestijnen op”

Wat betekent he om als Palestijnse Nederlander te spreken over Gaza? Erik Schumacher spreekt met psychiater Nasser Harbiye en politicoloog Radi Suudi. "De principes waarvan we met z'n allen dachten dat die na de Tweede Wereldoorlog overeind stonden zijn weg."

 

 

De ontstaansgeschiedenis van een splijtzwam

Hoe is de complexe relatie tussen de herinneringscultuur rondom de Holocaust en de Nederlandse steun voor zowel de staat Israël als de Palestijnse strijd tot stand gekomen? Volgens Laura Almagor ligt het antwoord op die vraag in de ideologische spanningen van de Koude Oorlog. 

Pagina's