Op het netvlies : de verbeelding van psychisch leed op het witte doek

No scenes were staged. Een jonge man komt een behandelkamer binnen gestrompeld, ondersteund door twee verplegers; een andere man krijgt geen woord over zijn lippen, zelfs niet zijn eigen naam; en een derde kijkt schrikachtig omhoog wanneer hij het heeft over Duitse vliegtuigen - vliegtuigen die hem nog steeds teisteren.


Het zijn jonge Amerikaanse mannen die te veel oorlog hebben gezien. Niet veel later in de film, na openhartige gesprekken met een psychiater te hebben gehad, na groepstherapieën, maar ook na injecties en hypnose, lijken de mannen te zijn bevrijd van hun demonen. Tijdens een spel honkbal wordt er gerend, geschreeuwd en gelachen - we zien gezonde jongens die weer kunnen opgaan in hun spel. Toch werd de documentairefilm Let There Be Light in 1946 door de Amerikaanse landmacht verboden. 

 

De beeltenis van psychisch leed en herstel bleek problematisch. Maar waarom?



Geachte bezoeker,

De informatie die u nu opvraagt, kan door psychotraumanet niet aan u worden getoond. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan (bescherming van het) auteursrecht de meeste voorkomende is. Wanneer het mogelijk is om u door te verwijzen naar de bron van deze informatie, dan ziet u hier onder een link naar die plek.

Als er geen link staat, kunt u contact opnemen met de bibliotheek, die u verder op weg kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Het psychotraumanet-team.


Reference: 
Arjen van Lil | 2023
In: Impact Magazine ; ISSN: 2543-2591 | 7 | 4 | december | 4-8
https://arq.org/publicaties/op-het-netvlies-oorlogsleed-op-het-witte-doek
Keywords: 
beeldvorming, behandeling, films, hypnose, kunst, oorlog, Psychische klachten, psychotrauma (nl), Tweede Wereldoorlog (1939-1945)