Over wie gaat het eigenlijk? : Retrospectieve diagnostiek en de vereniging van het heden en het verleden

Na jaren op oorlogspad te zijn geweest, van MacedoniĆ« tot aan Egypte, en van ArmeniĆ« tot aan India, begon Alexander de Grote steeds onrustiger gedrag te vertonen. Hij sliep slecht, in de angst dat zichtbare en onzichtbare vijanden hem in zijn slaap zouden vermoorden. Hij vergreep zich overmatig aan drank, om te ontsnappen aan de realiteit van de dag. Hij haalde onverwachts uit naar vrienden en onbekenden om hem heen, soms met dodelijke gevolgen. En hij ervoer schuld tegenover degenen die door zijn onvoorspelbaar toedoen de dood vonden, bijvoorbeeld tegenover zijn vriend Kleitos die hij vermoordde tijdens een verhitte discussie. De antieke geschiedschrijvers schetsen een beeld van een getroebleerde man die de gevolgen van jarenlang oorlog voeren duidelijk ondervond. Waren dit de signalen van een getraumatiseerde Alexander?



Geachte bezoeker,

De informatie die u nu opvraagt, kan door psychotraumanet niet aan u worden getoond. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan (bescherming van het) auteursrecht de meeste voorkomende is. Wanneer het mogelijk is om u door te verwijzen naar de bron van deze informatie, dan ziet u hier onder een link naar die plek.

Als er geen link staat, kunt u contact opnemen met de bibliotheek, die u verder op weg kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Het psychotraumanet-team.


Reference: 
Arjen van Lil | 2023
In: Impact Magazine ; ISSN: 2543-2591 | 7 | 1 | maart | 20-23
https://www.arq.org/publicaties/psychotrauma-door-de-eeuwen-heen-impact-magazine-2023-1
Keywords: 
casuistiek, diagnostiek, geschiedenis, Posttraumatic Stress Disorder (PTSD), Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), PTSD (nl), PTSS