Rituelen in de Oudheid : Hoe oude gebruiken in nieuwe tijden relevant worden

De laatste decennia lijkt de oudheid steeds meer van invloed te zijn op de militaire psychiatrie. Bekende auteurs zoals klinisch psycholoog Jonathan Shay, filosofe Nancy Sherman en veteraan Karl Marlantes doen allen een beroep op de rituelen en het gedachtegoed uit de oudheid. Zo is het concept moral injury gebaseerd  op interpretaties van Homerus’ Ilias en Odyssee en vormt de antieke stoïcijnse leer, zoals beschreven door de Romeinse keizer Marcus Aurelius, inspiratie voor militaire opleidingen en de behandeling van getraumatiseerde veteranen. Daarnaast zien we tegenwoordig dat antieke theaterstukken op therapeutische wijze voor en door veteranen worden gespeeld en dat bij de moderne invulling van reinigings- en afsluitingsrituelen vaak wordt teruggegrepen op ‘oude’ gebruiken. Er is meer verbinding nodig tussen veteraan en burger, zo lezen we in Shay, Sherman en Marlantes. In het oude Athene en Rome begrepen ze schijnbaar goed wat
voor impact oorlog op mens en maatschappij had. Maar hoe zat het daadwerkelijk met deze rituelen en gebruiken van vroeger en wat kunnen wij daarvan leren?



Geachte bezoeker,

De informatie die u nu opvraagt, kan door psychotraumanet niet aan u worden getoond. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan (bescherming van het) auteursrecht de meeste voorkomende is. Wanneer het mogelijk is om u door te verwijzen naar de bron van deze informatie, dan ziet u hier onder een link naar die plek.

Als er geen link staat, kunt u contact opnemen met de bibliotheek, die u verder op weg kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Het psychotraumanet-team.


Reference: 
Arjen van Lil | 2022
In: Impact Magazine ; ISSN: 2543-2591 | 6 | 3 | oktober | 22-26
https://arq.org/publicaties/rituelen-impact-magazine-2022-3
Keywords: 
effectiviteit, geschiedenis, oorlog, psychotrauma (nl), rituelen