Oorlogstaal : Hoe de Tweede Wereldoorlog woorden, uitdrukkingen en gedragingen tot op de dag van vandaag kleurt.

De gevoeligheid van taal is misschien wel het meest zichtbaar in de context van oorlog. Als behandelaar, verzorger of hulpverlener kan het daarom lastig zijn om de woorden, uitdrukkingen en gedragingen van oorlogsgetroffenen vanuit de juiste historische en culturele context te begrijpen - om ‘dezelfde taal’ te spreken.

 

Het kan er toe leiden dat (trauma)klachten door oorlogservaringen verkeerd worden geïnterpreteerd en gediagnosticeerd. Tegelijkertijd zullen er in sommige situaties simpelweg niet de juiste woorden zijn of kan je zonder achtergrondkennis de verkeerde woorden gebruiken. Hoe ga je hier als behandelaar, verzorger of hulpverlener mee om?



Geachte bezoeker,

De informatie die u nu opvraagt, kan door psychotraumanet niet aan u worden getoond. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan (bescherming van het) auteursrecht de meeste voorkomende is. Wanneer het mogelijk is om u door te verwijzen naar de bron van deze informatie, dan ziet u hier onder een link naar die plek.

Als er geen link staat, kunt u contact opnemen met de bibliotheek, die u verder op weg kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Het psychotraumanet-team.


Reference: 
Arjen van Lil | 2022
In: Impact Magazine : ISSN: 2543-2591 | 6 | 2 | Juni | 8-10
Keywords: 
Eerste generatie, handleidingen, herinneringen, Onderzoek, oorlogsgetroffenen, ouderen, taal, tweede generatie, Tweede Wereldoorlog (1939-1945), zorginstellingen