QPC Toolkit : Eindrapport
Betrokkenheid bij een ramp, ernstig ongeluk of andere ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot psychosociale problemen bij getroffenen. Richtlijnen en andere kennisproducten zijn reeds ontwikkeld ter bevordering van de effectieve opvang van en nazorg voor getroffenen. Dat past binnen de wens om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren en professionele diensten te bieden. Echter, om gericht te kunnen verbeteren en bijsturen is inzicht nodig in de kwaliteit van het eigen aanbod. Een eerste probleem is dat er geen consensus bestaat over wat de kwaliteit van psychosociale hulpverlening precies inhoudt. Een tweede probleem is het ontbreken van een eenduidig meetinstrument voor de kwaliteit van deze hulpverlening. Het project Quality of Psychosocial Care (QPC) richt zich op beide problemen. In het kader van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid en in samenwerking met verschillende ketenpartners hebben GGD Amsterdam en Stichting Impact gezamenlijk het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een meetinstrument dat de kwaliteit van psychosociale hulpverlening na rampen meet.
De doelstelling van het project is tweeledig:
1 Het ontwikkelen van een ‘conceptuele kaart’ van de kwaliteit van psychosociale hulpver- lening (ter beantwoording van de vraag “uit welke elementen bestaat hoogwaardige psychosociale hulpverlening?”);
2 Het op grond van (1) ontwikkelen van een instrument dat door GGD’en gebruikt kan worden om de kwaliteit te meten vanuit het perspectief van de getroffene.
68 pagina's | Diemen : Impact ; Amsterdam : GGD Amsterdam
https://arq.org/sites/default/files/2023-12/Onderzoeksrapport%20-%20QPC%20Toolkit.pdf
ISBN: 978-90-78273-19-6 / NUR : 740